Informatie Coronamaatregelen & Reserveren kerkdiensten

Protocol Grote Kerk Nijkerkerveen voor jeugdactiviteiten in coronatijd

Het onderstaande protocol is op 29 oktober 2020 geactualiseerd.
Het jeugdwerk in gemeenten mag sinds 1 juli naast de online- en buitenactiviteiten ook weer reguliere binnenactiviteiten organiseren. Voor de binnenactiviteiten gelden nog steeds de volgende basisregels: kinderen en jongeren t/m 17 jaar hoeven onderling geen afstand te houden. Voor de jeugdwerkactiviteiten gelden de regels die voor ‘normale bedrijven’ ook gelden: er mogen per ruimte maximaal 30 mensen aanwezig zijn mits 1,5 meter afstand bewaard kan worden tussen vrijwilligers en jongeren. In dit protocol leest u hoe om te gaan met de coronamaatregelen voor verschillende leeftijdsgroepen.

Jeugdclub: kinderen t/m 12 jaar

Algemeen:

• Organiseer de jeugdactiviteiten buiten of in de ruimtes van het gebouw (De Voorpost). Thuis mag je maximaal 3 gasten van 13 jaar of ouder ontvangen, daarom is het organiseren van een bijeenkomst thuis op dit moment minder geschikt. Richtlijn: kom met maximaal 30 deelnemers bijeen in een ruimte in het gebouw.
• Laat oudere kinderen zoveel mogelijk zelfstandig naar de jeugdactiviteiten komen.
• Beperk het contact tussen kinderen en jongeren uit verschillende groepen, tussen kinderen en volwassenen en tussen ouders onderling zoveel mogelijk.
• Neem goede hygiënemaatregelen zoals het desinfecteren van handen bij de entree en gebruik een mondkapje bij verplaatsingen binnen het gebouw (voor iedereen vanaf 13 jaar).

Breng- en haalmomenten, contact met ouders:

• Organiseer de breng- en haalmomenten van kinderen zo dat het mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden tussen volwassenen.
• Laat kinderen door één volwassene halen of brengen, dus zonder extra volwassenen of kinderen, die daar geen opvang gebruiken.
• Haal- en brengmomenten zijn kort. Informatie over een kind kan bijvoorbeeld via de digitale weg of telefonisch om dit niet uitgebreid te hoeven bespreken tijdens het brengen en halen. Denk hierbij aan:
o Spreiding in haal- en brengmomenten;
o In etappes brengen van kinderen en/of maximum aantal ouders tegelijk naar binnen;
o Het aanbrengen van lijnen (of andere afbakening) waarachter ouders buiten moeten wachten;
o Kinderen onder begeleiding van de vrijwilliger buiten laten ophalen;
o Let op dat ouders (buiten) ook 1,5 meter afstand houden;

Tijdens de activiteit:

• Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling én tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden. Tijdens sport- en spelactiviteiten waaraan de vrijwilligers meedoen, hoeft onderling geen afstand gehouden te worden.
• Jonge kinderen zijn vaak verkouden, daarom mogen (volgens de richtlijn) kinderen in groep 1 of 2 van de basisschool ook met een neusverkoudheid naar de bijeenkomst van een kinderclub. Als het kind echter ook andere COVID-19 klachten heeft zoals koorts, of als één of meerdere huisgenoten van het kind koorts of benauwdheidsklachten hebben, dient het kind thuis te blijven.
• Als een kind elk jaar hooikoorts heeft of chronisch verkouden is, dan is dit bekend bij de ouder(s) van het kind. Het kind mag dan gewoon naar de bijeenkomst van de kinderclub. Neem bij twijfel contact op met de ouder(s).
• De jeugdleiding hanteert looproutes, waar mogelijk eenrichtingsroutes. Dit betekent maatwerk voor iedere locatie.
• Kinderen tot en met 12 jaar mogen samen zingen.
• Zorg dat de binnen- en buitenruimte waar de opvang plaatsvindt het toelaat om 1,5 meter afstand te bewaren tussen volwassenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de inrichting van de ruimte of door activiteiten in groepjes (onder begeleiding van 1 vrijwilliger) te doen.

Jeugdclubs, catechesegroepen: 12-17 jarigen

Algemeen:

• Laat jongeren zelfstandig naar de jeugdactiviteiten komen. Laat ze alleen als het niet anders kan gebracht/gehaald worden door ouders. Deze ouders komen niet in het gebouw.
• Beperk het contact tussen jongeren en kinderen uit verschillende groepen, tussen jongeren en volwassenen en tussen ouders onderling zoveel mogelijk.

Breng- en haalmomenten (als het niet anders kan), contact met ouders:

• Voor de binnenkomst wordt de zij-ingang van de Voorpost gebruikt, bij het weggaan de hoofdingang.
• Laat indien noodzakelijk, jongeren door één volwassene halen of brengen, dus zonder extra volwassenen of kinderen.
• Haal- en brengmomenten zijn kort. Informatie over een jongere kan bijv. via de digitale weg of telefonisch om dit niet uitgebreid te hoeven bespreken tijdens het brengen en halen. Denk hierbij aan:
o Organiseer de breng- en haalmomenten van jongeren zo dat het mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden tussen volwassenen.
o In etappes brengen van jongeren en/of maximum aantal ouders tegelijk
o Het aanbrengen van lijnen (of andere afbakening) waarachter ouders (buiten) moeten wachten
o Let op dat ouders (buiten) ook 1,5 meter afstand houden

Tijdens de activiteit:

• De namen van de aanwezigen worden genoteerd op een lijst. Deze namenlijst wordt bewaard.
• Tussen vrijwilligers en jongeren moet onderling 1,5 meter afstand bewaard worden.
• De jongeren hoeven onderling geen afstand te houden.
• Als een jongere elk jaar hooikoorts heeft of chronisch verkouden is, dan is dit bekend bij de ouder(s) van de jongere. De jongere mag dan gewoon deelnemen aan de georganiseerde activiteiten. Neem bij twijfel contact op met de ouder(s).
• Openen, sluiten en andere momenten van samen-zijn, doe je ook met 1,5 meter afstand.
• Last-but-not-least het advies om voor iedereen van 13 jaar en ouder een mondkapje te dragen bij verplaatsingen.

Dit protocol is vastgesteld in de kerkenraadsvergadering van 29 oktober 2020.

Voorzitter: ds. L.W. van der Sluijs
Scriba: ouderling W. Rakhorst

© 2013-2021 Hervormde Gemeente Nijkerkerveen - Techniek, design & onderhoud: Edwin Rakhorst - Inloggen